19.3 C
New York
Bazar ertəsi, May 26, 2025

Buy now



Gənc qalmaq üçün nə yemək lazımdır? – 4 əsas qida AÇIQLANDI

Yeni tədqiqat orta yaşda yüksək keyfiyyətli karbohidratların qəbulu ilə sağlam qocalma arasında əlaqəni ortaya qoyur.

Bizimshow.az xəbər verir ki, yüksək keyfiyyətli karbohidratlara tam taxıl, meyvə, nişastasız tərəvəz və paxlalılar daxildir. Dietoloq Enni Nquyenin sözlərinə görə, bu karbohidratlar onilliklər sonra yaxşı fiziki və zehni sağlamlıqla əlaqələndirilir.

40-50 yaşlarında yediyiniz şeylər yaşlandıqca nə qədər yavaş qocalacağınızı müəyyən edə bilər. Tədqiqata görə, orta yaşda daha çox yüksək keyfiyyətli karbohidrat və lif qəbul edən qadınların yaşlılıqda yaxşı fiziki və zehni funksiyalara, həmçinin xroniki xəstəliklər olmadan yaşamaq şansı daha yüksəkdir.

Xüsusilə, peçenye və ağ unlu makaron kimi karbohidratlar əks təsir göstərib.

Tafts Universiteti və Harvard TH Çan İctimai Sağlamlıq Məktəbindən tədqiqatçılar karbohidratların keyfiyyətinin qocalma prosesində əhəmiyyətli olduğunu aşkar ediblər.

Analiz nə göstərdi?

Orta yaşda tam taxıl, meyvə, tərəvəz və paxlalılardan alınan yüksək keyfiyyətli karbohidratların və lifin daha çox qəbulu, sağlam qocalma ehtimalını 6-37% artırır və zehni/fiziki sağlamlığı yaxşılaşdırır.

Digər tərəfdən, rafinə şəkər, ağ çörək və digər emal edilmiş taxıl məhsulları kimi rafinə karbohidratlarla zəngin pəhrizlər pis nəticələrlə əlaqələndirilir. Belə karbohidratları çox yeyən qadınların sağlam qocalma şansı 13% aşağıdır. Kartof və qarğıdalı kimi nişastalı tərəvəzlər də, xüsusilə çox miqdarda qəbul edildikdə, pis təsir göstərir.

Əvəzetmənin rolu

Elm adamları müəyyən makronutrientlərin yüksək keyfiyyətli karbohidratlarla əvəz edilməsinin təsirini də araşdırıblar. Rafinə karbohidratların, yağların və ya heyvan zülallarının yüksək keyfiyyətli karbohidratlarla əvəz edilməsi sağlam qocalma şansını 7-16% artırır.

Dietoloqdan məsləhətlər

* Tam taxıl seçin: Qəhvəyi düyü, kinoa, yulaf, bulqur və ya farro kimi məhsulları ağ düyü və ya makaronla əvəz edin.

* Tərəvəz və meyvə əlavə edin: Hər yeməyə əlavə bir porsiya tərəvəz və ya meyvə daxil edin. Dondurulmuş və konservləşdirilmiş (şəkər/duz əlavə olunmamış) variantlar yaxşı seçimdir.

* Paxlalıları unutmayın: Fasulyə, mərcimək və noxud ucuz, lif və bitki zülalı ilə zəngin mənbələrdir.

* Sağlam qəlyanaltılar: Kracker və çipsləri təzə meyvə, qovrulmuş noxud və ya tam buğda çörəyi ilə əvəz edin.

Nəticə: Bu kiçik dəyişikliklər zamanla yığılaraq zehni aydınlıq, fiziki güc və ümumi rifahı qorumağa kömək edə bilər (Qaynarinfo).


Bunlar da sizə maraqlı ola bilər

Cavab yaz

Rəy daxil edin
Adınızı daxil edin

ƏN SON PAYLAŞILAN