26.5 C
New York
Bazar, May 4, 2025

Buy now



Kardioloq AÇIQLADI: Bu içkini səhərlər içmək ürəyi qoruyur, ömrü uzadır

Səhərlər qəhvə içməyin uzunömürlülük və ürək sağlamlığına töhfə verdiyi ortaya çıxıb. Mütəxəssislərin fikrincə, səhərlər istehlak edilən qəhvə vaxtından əvvəl ölüm riskini azalda bilər.

Musavat.com xəbər verir ki, İspaniyada çalışan məşhur kardioloq Aurelio Rojas səhər saatlarında istehlak edilən qəhvənin insan sağlamlığına müsbət təsir etdiyini bildirib. 35 yaşlı həkim elmi araşdırmalara əsaslanaraq səhər qəhvəsinin ömrü uzatdığını və infarkt riskini azalda biləcəyini qeyd edib.

Rojasın etibar etdiyi ən diqqətəlayiq tədqiqatlardan biri ABŞ-ın Yeni Orlean şəhərindəki Tulane Universitetinin Obezite Araşdırma Mərkəzi tərəfindən aparılıb. Araşdırmada 20 il ərzində qəhvə istehlakı vərdişləri izlənilən 20.000 insan araşdırılıb. Müşahidəyə görə, səhərlər qəhvə içən fərdlərin ölüm riski 16%, ürək xəstəliyindən ölmə ehtimalı isə 30% azalıb.

Lakin bu faydanın yalnız səhərlər qəhvə qəbul edənlər üçün keçərli olduğu vurğulanıb. Oxşar sağlamlıq faydaları gün ərzində daha çox qəhvə içən insanlarda tapılmayıb.

Həkim Rojas günorta 12-dən sonra istehlak edilən kofeinin bədənin təbii sirkadiyalı ritmini pozduğunu, bunun melatonin və kortizol hormonlarının tarazlığına təsir göstərə biləcəyini və stress səviyyələrini artıra biləcəyini ifadə edib.

Qəhvənin faydaları təkcə ürək sağlamlığı ilə məhdudlaşmır. Qəhvə dənələri B2 və B5 vitaminləri, həmçinin kalium və maqnezium kimi mühüm qidalarla zəngindir. Bu mineralların qan təzyiqi və qan şəkərinin tənzimlənməsində həyati rol oynayır. Maqnezium çatışmazlığının infarkt və insult riskini artırdığı elmi şəkildə sübut edilib.

Digər tərəfdən, American Journal of Clinical Nutrition-da dərc edilən başqa bir araşdırma qəhvədə olan bitki birləşmələrinin 2-ci tip diabet riskini 10%-ə qədər azalda biləcəyini ortaya qoyub. Kardioloq əlavə edib ki, qəhvə çəkiyə nəzarət və ürək-damar sağlamlığına da müsbət töhfə verir.

Qəhvə ilə bağlı müsbət tapıntılar təkcə ABŞ və Avropa ilə məhdudlaşmır. 2023-cü ildə Sinqapurda aparılan genişmiqyaslı araşdırmada 50 yaşdan yuxarı 12500 insan 20 il ərzində izlənilib. Nəticələr göstərib ki, gündə 4 və ya daha çox fincan qəhvə içən insanlar 70 yaşlarında daha az fiziki qüsur yaşadılar. Eynilə, müntəzəm olaraq qara və ya yaşıl çay istehlak edənlərin daha yaşlı yaşlarda daha sağlam qaldığı aşkar edilib.

Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, kofein çay və qəhvənin tərkibində olan antioksidant birləşmələrlə birlikdə hüceyrə zədələnməsini ləngidir, bu da ürək xəstəliyi və bəzi xərçəng növləri kimi ciddi xəstəliklərin qarşısını ala bilər.

Mütəxəssislər bütün bu tapıntılar işığında qəhvəni səhərlər balanslı və orta dərəcədə istehlak etməyi məsləhət görürlər.


Bunlar da sizə maraqlı ola bilər

Cavab yaz

Rəy daxil edin
Adınızı daxil edin

ƏN SON PAYLAŞILAN